
Participatieraad
Edam-Volendam-Zeevang

De Participatieraad is een adviesorgaan dat zich richt op het behartigen van de belangen van de inwoners van de gemeente, met een specifieke focus op de thema's arbeid, inkomen en vluchtelingenwerk. De raad is opgericht in 2015, toen de gemeente extra verantwoordelijkheden kreeg op deze gebieden, en heeft sindsdien als doel om de communicatie tussen de inwoners en het gemeentebestuur te verbeteren
Taken en en Functies:
De Participatieraad geeft advies aan het College van Burgemeester en Wethouders over beleid dat betrekking heeft op arbeid, inkomen en vluchtelingen. Dit gebeurt op basis van signalen en informatie die zij verzamelen uit de gemeenschap.
- Verbinding met bewoners:
De raad streeft ernaar om meer zichtbaar te zijn voor de inwoners. Vergaderingen zijn openbaar en de ambities om meer burgers te laten participeren De raad werkt aan verbeteringen in communicatie, waaronder het ontwikkelen van een website om informatie toegankelijker te maken.
- Signaleren van problemen:
Leden van de Participatieraad zijn betrokken bij lokale kwesties en proberen problemen die leven onder bewoners onder de aandacht te brengen bij het gemeentebestuur. Dit omvat ook samenwerking met dorps- en wijkraden om een breder beeld te krijgen van wat er speelt in de gemeenschap.
Belangrijke Doelen:
-Verbeteren van participatie:
De Participatieraad heeft als doel om inwoners actief te betrekken bij beleidsvorming, zodat hun stemmen gehoord worden in besluitvormingsprocessen. Dit bevordert niet alleen de kwaliteit van het beleid maar versterkt ook het draagvlak onder bewoners.
-Ondersteuning van kwetsbare groepen:
Door aandacht te besteden aan specifieke groepen zoals vluchtelingen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, probeert de raad bij te dragen aan hun integratie en participatie in de samenleving.
Bestaanszekerheid voor kwetsbare groepen te bevorderen:
In samenvatting speelt de Participatieraad Edam-Volendam een cruciale rol in het verbinden van inwoners met het gemeentebestuur, door advies te geven over belangrijke sociale vraagstukken en door actief te werken aan participatie en betrokkenheid binnen de gemeenschap.